Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Kostnaden för Werner att viralgranska sig själv: 800 000 000 00 000 000 000 kronor

Björn Werner  |  Publicerad 2016-03-15 12:37  |  Lästid: 3 minuter
Skärmavbild 2016-03-15 kl. 12.15.29

Läste idag en spännande och rolig krönika av aftonbladetskribenten Oisin Cantwell med rubriken ovan. Han kritiserade alla överdrivna uträkningar om invandringens utgifter med ett lustigt exempel. Om man räknar och överdriver på alla håll och kanter kan man lätt komma fram till att kungafamiljen snart kommer att kosta landet så orimligt mycket pengar att landet går under. Detta eftersom de ju föder så himla mycket barn. Cantwell erkände villigt att det inte var han som gjort den egentliga uträkningen.

Skärmavbild 2016-03-15 kl. 12.15.16

Det var en för honom okänd person som hittat på detta lustifika någon gång i förra veckan, alltså, i början av mars 2016. 1,3 miljoner prinsar och prinsessor vid nästa sekelskifte kommer det att bli. Dråpligt! Så absurda de är, rasisterna, så tänker man ju. Här blev jag som lite av en amatörmässig viralgranskare dock nyfiken. Vem kan denna snillrika skribent vara? Hur såg originaltexten ut? Lite närmare eftersökningar i Facebookgruppen “Dr Status” förde mig mot en person som vi väl kan låta vara anonym, just för att det är en okänd person som råkat bli viral med en riktigt lustig status.

12837692_10153970844825789_1158782205_o

Tokigt! Kul! ALLA ÄLSKAR DET! Jag gillar det också. Men jag bestämde mig för att inte riktigt sluta leta där. Kunde detta verkligen vara källan till skämtets uppkomst? Som en riktig viralgranskare gav jag mig ut på internet för att söka sanningen. Efter flera sekunders användande av det avancerade verktyget “Google” där jag slog in sökord som “kungafamilj” och “miljoner” hände det sjuka. Jag kom till min egen blogg. Till ett inlägg daterat till den 16 oktober 2015. Bra mycket längre sen än förra veckan alltså. Det här var verkligen mystiskt.

Skärmavbild 2016-03-15 kl. 12.26.34

Jag läste igenom inlägget, och mycket riktigt. På punkt till punkt gick samma resonemang igen. En orimlig uträkning av hur många nya kungabarn det skulle bli. En ännu mer orimlig uträkning av hur dyrt det skulle bli. En tydlig känga mot dumrasistisk alarmism. Allt dessutom, om jag får säga det själv, nästan lite roligare skrivet än i både statusen och hos Cantwell. Ja. Jag småskrattade ibland rakt ut åt mig själv. Pinsamt, jag medger det. Men sant.

Skärmavbild 2016-03-15 kl. 12.31.40

 

Så roligt! Och så likt!

Ytterligare viralgranskningar (google, altavista, snopes.com, allt som står en sann viralgranskare till buds) har inte lett någon vart. Det här verkar vara rotens källa. Så. Vad lär vi oss av det här? Jag vet inte. Att det är viktigt att källgranska? Lite inte på allt som står på internet? Nått om att jag nu vet hur Metallica kände sig när de stämde Napster? Att jag nu eventuellt älskar Antipiratbyrån?

Vem vet. Nått om samtiden och internet är det iaf. Helt klart. 

/ B

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-03-15 16:05