Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Tre skäl till att nya Star Wars-filmen inte känns äkta

Så har man sett Star Wars då. Det var ju kul med introt och musiken och allt det där men vet inte. Det kändes inte äkta. Helt ärligt var det lite som om J J Abrams inte ens försökte leva upp till skaparen George Lucas visioner. Som att han slängt hela poängen med vad som är Star Wars överbord. Trist.

Björn Werner  |  Publicerad 2015-12-16 19:19  |  Lästid: 2 minuter

Jag tog mig friheten att göra en liten lista:

  1. Inga av de supertveksamma rasistiska nidbilderna är med.

En grundbult i George Lucas idé var att inte ha folk av för många hudfärger. I de första sex Star Wars-filmerna finns det fler Ewoks än svarta personer. När Lucas fick helt fria händer i Episode 1 blommade det verkligen ut i ett vildsint crescendo av nidbilder. Jar Jar Binks. En dråplig och dum rastafariödla med Jamaicansk brytning. Watto. En helt orimligt snål alien med mellanösterbrytning, världens längsta näsa och enorma ögonbryn,  som gör  precis vad som helst för pengar. Antisemitism och smygrasism i samma film! Lucas låg verkligen i för att få igenom sitt kall.

toydarians-watto02

Inga av dessa viktiga originaltankar verkar ha hittat med i The Force Awakens. Här är en svart kille till och med huvudrollsinnehavare. Man kan bara ana hur Lucas knogar vitnar. Ytterligare.

2) Mycket bättre kvinnosyn denna gång.

I Episode IV-VI har alla kvinnliga karaktärer, förutom Leia, sammanlagt 63 sekunders talad dialog. Så lite kan inte vara en slump. Lucas har naturligtvis tänkt att kvinnor, i alla fall i en galax långt långt borta, sitter tysta och låter killarna sköta snacket.

Även här har Abrams helt schabblat bort grundtanken. Igen, en huvudrollsinnehavarna är kvinna! Och Leia är med! Och don’t get me started om den onda Captain Phasma som förutom att vara kvinna dessutom har helt osexiga, funktionella kläder. De som minns Leias outfit hos Jabba the Hut förstår vad jag menar. Någon har uppenbarligen inte tänkt hela vägen.

3) Inga riktigt rackliga specialeffekter, typ alls.

Helt avgörande för Star Wars är George Lucas fäbless för att proppa in så mycket snabbt daterade, överdrivna specialeffekter per filmruta som det bara går. När det begav sig på 70- och 80-talet gick ju inte det, men hans drömmar fick ju som bekant fritt spelrum i de uppdaterade versioner av de gamla filmerna, för att inte tala om de nya, där det enligt ryktet gick åt så mycket tyg till alla green screens att man fick ställa in St Patricks Day. Det absolut tydligaste exemplet på att George Lucas vision är något mycket mer fruktansvärt än någon någonsin kunnat tänka sig återfinns dock i remaken av Jabba the Huts privata band i Return of the Jedi. Jämför dessa två scener. Låt dem riktigt sjunka in.

I The Force Awakens då? Nä. J J Abrams har ansträngt sig till det yttersta för att bygga upp enorma dekorer, hitta spektakulära locations och konstruera verkliga robotar. Herregud.

Bra film förstås. Men. Det är verkligen inte Star Wars.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-02-21 10:33