Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Star Wars är inte diskriminerande, samhället är det

Star Wars VII - the Force Awakens är en väntad succé, lika mycket på biograferna som i leksaksaffärer världen över. För hur dumma vore Disney om de inte såg till att tjäna maximalt på sin nya franchise. Rätt svar: jättedumma. De är ju ett företag. Deras själva mening är att tjäna pengar. Så mycket pengar som möjligt.

Björn Werner  |  Publicerad 2016-01-05 01:17  |  Lästid: 2 minuter
Skärmavbild 2016-01-04 kl. 15.45.07

Lika väntat är det att välmenande föräldrar världen över har invändningar på leksaksutbudet. För, jisses amalia, det visar sig att affärerna inte håller sig med en helt perfekt könsfördelning ute i hyllorna. I vissa affärer kan man inte ens hitta en enda docka med huvudrollsinnehavaren ”Rey”.

Såhär arg blir till exempel en pappa från Jönköping:

”Hade det varit en manlig karaktär hade man haft dockan tillgänglig. Han tar bland annat upp exemplet med ”Black widow” från ”Avengers” som sällan finns med i olika dockset med figurer från filmerna. ”Rey” saknas exempelvis i den ”Star Wars”-version av Monopol som lanserades inför den nya filmen.”

Rey finns inte med i Monopol! Genuskränket darrar genom tusen medvetna föräldrars själar som en störning i kraften. Hur har företag som Hasbro ens mage att marknadsföra produkter som är könsdiskriminerande? Som inte bidrar till en könsneutral utveckling för deras barn?

Hur dumma är inte dessa föräldrar? Rätt svar: jättedumma.

Vi tar det en gång till. Företags enda uppgift är att tjäna pengar. Alltså marknadsför företagen de produkter som de tjänar mest pengar på.  Uppenbarligen är det actiondockor av killar, till killar.

Varför gör de det? För att det är det som folk köper mest av. För att det motsvarar de normer och värderingar de och i förlängningen deras barn bär på. Det där slitna uttrycket att rösta med plånboken? Det är resultatet av det alla arga pappor och mammor ser ute i hyllorna.

Det den extra arga pappan i Jönköping borde tänka är alltså inte ”Dumma Star Wars som inte gör mer tjejdockor”. Det är ”dumma samhället som gör att så många gamla könsroller lever vidare”. Kanske till och med ”dumma samhället som inte har lagar som förbjuder diskriminering i leksakshyllorna”, om den arga pappan är lite mer radikalt lagd.

Men istället är han arg på ett företag för att han inte kan slänga lika mycket pengar på dem som han vill.

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta över denna missriktade aktivism. Men jag vet några som skrattar. Disney. Hela vägen till banken.

 

Läs också!

Mansbarnet: EXTRAINSATT INLÄGG TILL DIG SOM FÖRSVARAR ATT REY FATTAS BLAND STAR WARS-LEKSAKERNA.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-02-21 10:29