Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Dags att gå till botten med slukhålen

Björn Werner  |  Publicerad 2015-05-22 17:02  |  Lästid: 3 minuter

Jag säger det direkt. Det är något mystiskt med slukhålen. Plötsligt en dag var de bara där.

Tror ni inte mig? Tro på google då:

slukhalstatistik

Statistiken över googlesökningar är solklar. Innan 2010-2011 brydde sig ingen om slukhål. Alls. För att sen explodera med en brutal peak 2013 och därefter sjunka till en mindre men ändå tydlig närvaro i det svenska medvetandet.

Och inte bara det svenska medvetandet förresten. Situationen är ungefär samma i den engelskspråkiga delen av världen:

sinkhole

Precis som i svenska fallet tycks 2010-2011 vara slukhålens stora genombrott också internationellt.

slukhal

Slukhålen sväljer lyktstolpar, lyxbilar, ja till och med SD-politiker. Vad är det som hänt? Varifrån kommer de?

Forskarna säger att slukhålen är naturfenomen. Urholkningar under jorden som gröps ut under lång tid för att plötsligt PANG en dag öppna sig under människornas fötter, om det råkar bo människor där, och sluka allt den kommer över.

I så fall har vi alla anledning att darra. För om ingen varit intresserad av slukhål innan 2011 måste det rimligen betyda att slukhålen dessförinnan inte fanns, eller åtminstone var så ofarliga att det inte var något som folk brydde sig om. Kanske åt de på sin höjd upp en liten cykel, men aldrig något så stort som en lyktstolpe, verkligen inga bilar eller hus och människor.

Så kan det vara. Kanske äts jorden i detta nu upp som en schweizerost under våra fötter. Det finns en del forskare som säger det. Nått med uppvärmning och metangas under jorden. 

Själv vägrar jag ansluta mig till såna olyckskorpar. Man kan kalla mig slukhålsskeptiker. Enligt min teori beror slukhålsexplosionen inte alls på vad som händer under fötterna. Utifrån mina beräkningar rör det sig istället om ökad “slukhålsawareness”. Något som på samma gång förskjutit gränsen för vad ett slukhål kan tänkas vara.

2010, när världen fortfarande inte var van vid slukhål som fenomen hade vi höga krav. Här är slukhålet i Guatemala som skakade världen 2010:

guatemala

Superläskigt helveteshål mitt i storstan. Verkligen ett slukhål som heter duga. Men vår inställning till vad som får kallas slukhål har efter det gått snabbt ner. Den absoluta botten nåddes så den 27 oktober 2014:

SD-sluk

Ett hål i trottoaren. Slukhål? Really?

På det stora taget en skrämmande urholkning av det svenska språket. Från helveteshål till dåligt vägunderhåll på fem år. I den här takten kommer vi börja kalla “fällor” som femåringar gräver i sandlådan för slukhål innan 2017.

Så vem står bakom denna förflackning?

Här behövs förstås mer forskning. Men en gissning kan vara just Sverigedemokraterna:

SD

Intresset för Sverigedemokraterna är nämligen skrämmande lik den för slukhålen, med en peak runt 2010-2011 och sedan avtagande men konstant högre än innan.

Vad har Jimmie Åkesson för anledning att skrämma upp svenska folket med falsk propaganda om slukhål?

Tänk på det…

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-02-21 11:06