Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Sverigedemokraternas skräckfilm skrämmer ingen

För en vecka sedan la Sverigedemokraterna upp en ny video på nätet för att skrämma flyktingar från att komma till Sverige. I bleka färger, med deppig Bröderna Lejonhjärtamusik i bakgrunden och enligt egen utsago "dystopiska bilder" ska alla förstå att det inte finns mycket att hämta här. "No Welfare, No Homes, No Money, No Jobs" är budskapet i stora, arga versaler.

Björn Werner  |  Publicerad 2015-11-30 00:45  |  Lästid: 3 minuter

Ofräsch svartmålning av Sverige tycker många.

Tvärtom säger jag. För det Sverigedemokraterna har missat är att flyktingar inte är välfärdsturister. Det där ordet flykt betyder just det. Att de är på väg bort från något, i detta fall från en av världshistoriens blodigaste konflikter på väg tryggheten.

Låt oss jämföra lite.

Skärmavbild 2015-11-29 kl. 23.01.26

I videon får vi se hur deppigt det är för nyanlända i Sverige. Här finns inget rött hus med vita knutar på en liten skärgårdsö, inga skrattande blonda barn med Grumme tvättsåpa i ena handen och en blågul flagga i den andra. Nej. Kommer man till Sverige får man enligt SD nu bo i en stor hall, på en madrass, med en tandborste och en toarulle som sällskap. Inte så kul, tänker Jimme Åkesson. Men vänta, här kommer en bild på vad vad flyktingarna faktiskt flyr ifrån:

isis-3

… ja just det. En terrorgrupp som varje dag kablar ut nya horribla massavrättningar med mer och mer fruktansvärda metoder för att släcka liv. Som gör vad som helst, alltså verkligen vad som helst, för ta makten över Syrien. Och de är dessutom bara ena sidan av myntet. De som inte terroriseras av IS får brinnande bensin släppta över sina byar av sin egen president, eller se sina hem söndersprängda av västvärldens bombmattor.

De där madrasserna ser ändå rätt mjuka ut.

Vi tar en till koll på den absolut värsta sidan av Sverige som Sverigedemokraterna kan frammana. Det mest avskräckande. Håll i er nu.

Skärmavbild 2015-11-29 kl. 23.00.56

… Några hus. Jag vet inte ens vart de vill komma här. Kanske nått i stil med: “Kom inte till Sverige. Här har vi ganska tråkiga hus. Och har ni sett vädret? Supergrått. Fattar ni hur sinnessjukt tråkigt det är att det bara finns ett ganska dåligt ICA här också, de har inte ens Dr Oetkers specialpizza, den där goda ni vet som blir fluffig, utan bara den tråkiga med Mozarella”.

Såhär ser det ut i Damaskus, Syriens huvudstad, just nu:

…de har i alla fall tur med vädret antar jag.

Men vänta! Jimmie Åkesson har sparat det sista ässet i rockärmen! Vad kan det vara som är så otroligt hemskt i Sverige att det är lika bra att stanna kvar i “närområdet?”

Skärmavbild 2015-11-29 kl. 23.00.32

Brinnande bilar. Ja, gudbevars. Det är ju inte kul, att det brinner bilar. Faktiskt riktigt tråkigt. Det där borde man göra något åt. Låt oss se vad de har för problem i Syrien just nu. Eller nej, låt oss förresten inte göra det. Det är för hemskt för att se på.

IS bränner nämligen inte bilar. De bränner sina motståndare. Människor. Levande. Filmar det. Lägger ut på nätet. Det går inte ens att vara syrlig här. Det är bara avgrundsdjupt fruktansvärt. Googla inte.

Det kommer kanske inte som en överraskning, men Sverigedemokraterna har helt enkelt inte fattat något alls om nivån av mänskligt lidande som just nu pågår. Inget alls. Vad de än visar i sina dramatiska små reklamfilmer så är fredliga Sverige ändå hundra gånger rikare och hundra gånger säkrare än krigets inferno. Jag ser egentligen bara en möjlighet för att Åkesson att kunna göra propaganda som faktiskt avskräcker folk från att söka skydd här. Det vore om hans parti tilläts få en ännu större maktposition än den de redan fått i svensk politik.

Men det ska vi inte ens tänka på.

I stället kopplar vi av med en film som inte har något med saken att göra:

https://www.youtube.com/watch?v=B4gVcHE2HcU

 

 

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-02-21 10:36