Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Regeringens tältsvek är ett historiskt misstag

Björn Werner  |  Publicerad 2015-10-09 14:54  |  Lästid: 2 minuter

“Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade. Det är nattsvart just nu, och vi försöker hela tiden hålla oss ovanför vattenytan”

Det är Trelleborgs säkerhetschef som larmar. Igår. Hela Skåne har slut på madrasser. Människor som flytt från bomber och tortyr trängs i gympasalar. På parkeringsplatser. Människor som kommit till Sverige för att de vet att vi öppnar vår famn bredare än något annat land i EU. Det är fysiskt allvar nu.

Och vad gör regeringen i detta läge? Vad är det Löfven och Fridolin med allvarlig min harklar ur sig på dagens extrainsatta presskonferens? De lovar att ge Migrationsverket tillstånd att ge alla tält.

Tält. För barnfamiljer. På vintern.

Förstår ni sveket där? Människor som riskerat livet över Medelhavet. Som tagit sig genom Europa över taggtrådar, som suttit inträngda i lastbilar på Autobahn eller livrädda att deporteras på tåg. Människor som valt bort plats efter plats efter Sveriges uttyckliga löfte om ett bättre liv. De inkvarteras nu i tält.

Det är förstås en nödlösning. Men att inte tänka längre än så är ett misstag av historiska proportioner. Här hade regeringen, för kanske sista gången under sin futtiga mandatperiod möjligheten att kraftfullt driva igenom de skattefinanseriade bostadsbyggen som landet skriker efter. Och ett öppet fönster att motivera åtminstone en antydan till de skattehöjningar på  120 miljarder som Konjukturinstitutet redan 2014 sade behövdes för att finansiera vår framtida välfärdsstat.

En möjlighet att visa handlingskraft.

Istället får flyktingarna tält.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-02-21 10:45