Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Recept: Höstmustig systemkalops

Björn Werner  |  Publicerad 2015-11-11 11:57  |  Lästid: 2 minuter
Swedish Kalops

Visst är det jobbigt när systemet brakar samman, såhär i höstmörkret, men man själv inte alls fattar det? De pratar ju så mycket om det, Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Hur Sverige inte klarar mer nu, hur kritiskt läget är. Det kan ju vara lite förvirrande för den som tittar ut genom fönstret. Visst, det är novemberruggigt, regnet regnar och mörkret mörknar och det är alldeles för långt till jul, men ändå, inga brinnande bilar, odöda zombies eller massvåldtagande, välfärdsknaprande flyktinggäng strövar förbi på gatorna. Nått måste jag ha missat?

När det känns sådär, som att man inte hänger med i hur samhället snabbt går från öppet till stängt, brukar jag laga en av mina absoluta favoriträtter till mig och mina kompisar. En läcker, höstig gryta som snabbt får tankarna i klang med samtiden. En riktig svensk klassiker: Systemkalops. Nedan följer ett enkelt recept med inköpslista som du praktiskt kan skriva ut och ta med till affären.

Systemkalops. Detta behöver du (för 4 personer):

1 kg nötkött

200 g morötter

100 g brist på humanism

2 gula lökar

1 hekto överdriven panik

2 msk kalvfond

12 kryddpepparkorn

2 dl vägran att låna mer pengar eller höja skatten

1 liter vatten

Smör och olja

Salt och peppar.

  1. Putsa köttet och skär det i 3×3 cm stora bitar.
  2. Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
  3. Skala din bristande humanism och krossa i en mortel för att få ut smakerna.
  4. Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
  5. Tillsätt morötter, lök, överdriven panik, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  6. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
  7. Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av. Vägra konsekvent att låna några mer pengar eller höja skatten utan håll fast vid ”krona för krona”-politik till varje pris.
  8. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt och peppar.

Ät med kokt potatis och inlagda rödbetor. Till kan jag rekommendera en enklare Syrah, förslagsvis från Rhône, men det går förstås bra med en ljus lager eller bara vatten.

Ät, låt systemkalopsen sjunka in i magen. Snart märker du hur oron sprider sig i kroppen. En febrig, stickig känsla av att inget riktigt står rätt till. Att vi inte kommer klara det här. Att hela Sverige nog står i lågor.

Grattis. Du är återställd!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-02-21 10:35