Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Newsflash från GP: Folk är trevliga mot varandra

Björn Werner  |  Publicerad 2015-07-20 12:29  |  Lästid: 2 minuter
nejnu

Visste ni att människor är trevliga mot varandra för att det blir bättre stämning då?

Jaså. Okej. Ja, jag också.

En som inte vet det är Emanuel Karlsten, sociala medier-experten som gjort en karriär av att berätta för gamlingar “hur det är på internet”. Häromdagen släppte han nämligen bomben:  folk på internet vet inte när du fyller år. De bara låtsas.

För att bevisa det fejkade han sin egen födelsedag på Facebook. Lät grattiskommentarerna strömma in för att sen skriva en jättelång krönika om detta och klaga över att alla hans bekanta egentligen inte vet när han fyller år. Ett riktigt Wallraffjobb alltså.

Här är ett äkta citat:

”Vi spelar för gallerierna, för att världen och vår vardag blir lite trevligare av det, lite mer uthärdlig. Vi är alla en del av det och till stor del även beroende av det. Även i det digitala.

Men exakt hur lättmanipulerat det har blivit stod klart måndagen den 13 juli 2015. Det var då 156 personer uppmuntrade, sjöng sånger och talade väl om mig, för att jag hade fifflat med reglerna för det sociala spelet i galleriet.”

Wow. Där smashade han verkligen hem spaningen om att folk generellt tycker det är trevligt att bete sig vänligt mot varandra även om de inte känner dem så bra att de tatuerat in deras födelsedagsdatum på armen. Trist bara att han var tvungen att se ut som Sveriges absolut äldsta gymnasiekille som ”hatar människor” på kuppen.

Om inspirationen tryter nästa gång det är dags att skriva en Wallraff-krönika om något ALLA vet om kommer här några förslag:

”Jag åt en hel påse Brio och nu ramlade mina plomber ur.”

”Testade att gå en hel dag med kardborreband istället för skosnören. Det var praktiskt, men folk tittade lite konstigt på mig.”

”Sockiplast – en underskattad men töntig strumpa.”

”Vi måste prata om att fler dricker öl när det är soligt.”

”ICQ – ett chatprogram som inte är så bra längre.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-02-21 10:55