Hoppa till innehåll

Kvinnosynen spelar ingen roll

Folk borde verkligen sluta ljuga om att de kan hålla flera bollar i luften samtidigt.

Det är det enda vi kan lära oss av den senaste veckans katastrofdebatt om massövergreppen i Köln och Kungsträdgården.

Domplatten und Vorplatz des Hauptbahnhof s Köln im Regen während der Abenddämmerung mit Silhouetten einer Gruppe Frauen, Nordrhein Westfalen, Deutschland

 

Alla missar det viktigaste. Nämligen, att oavsett vad man tycker om kvinnosynen i andra länder, ger det ingen rätt att sluta rädda folk som flyr från krig, fattigdom och politiskt förtryck. Asylrätten gäller alla.

Jag säger som min blogg-granne Andrev Walden. ”Vi kommer tillbaka till det”.

För de senaste dagarnas reaktioner på nyheterna om övergreppen varit en vansinnigt korkad historia. Detta att det inte skulle vara någon som helst skillnad på kvinnosynen mellan Sverige och mellanöstern. Alla låtsas om att det inte är helt vanliga fakta. Men det är det. Vid en stor studie från forskningsinstitutet Pew kan vem som vill läsa att 87% av muslimer från mellanöstern tycker att kvinnor ska lyda sin man. Bara 33% av av mellanösterns muslimer tycker att en kvinna ska få ta initiativ till en skilsmässa

Det betyder inte att svenska män är några änglar. Det betyder verkligen inte att invandrare generellt är sexbrottslingar. Folk är oavsett varifrån man kommer generellt som folk är mest. Det betyder bara detta – det är skillnad på olika kulturers kvinnosyn.

Det sitter långt inne att säga det. Också för mig, det måste erkännas. Varför? Jo, för att Sverigedemokraterna säger just så. Och säger Sverigedemokraterna det, då måste man tycka tvärtom. Annars kan man bli sån själv, tänker många som har svårt med bollarna i luften.

Så känns det, men det är egentligen lika smart som att anklaga alla utbrända för att vara som Jimmie Åkesson. Problemet med Sverigedemokraterna är nämligen inte i första hand om de har rätt eller fel om andra länders kulturer (eftersom även en klocka som går fel slår rätt två gånger om dan). Problemet är deras människofientliga politik. En politik som nu får stå obesvarad medan de som allra mest borde stå upp för flyktingarnas rätt att vara kvar i landet istället gör det till ett samtal om svenska mäns skuld. Ett viktigt tema, men ett tema för en annan gång.

Det är, låt mig påminna alla om det, flyktingar från krig det handlar om.

Så blir en debatt som hade kunnat handla om hur man nu ser till att att snabbt underlätta integrationen för de många ensamkommande flyktingbarn från andra kulturer som står utan mål, medel och positiva förebilder en debatt om fakta som redan finns. Det gynnar inte någon.

… ja, utom Sverigedemokraterna då.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.