Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Donald Trumps keps avslöjar vem som vinner valet

Den amerikanska primärvalskampanjen har satt många politiska sanningar på ända. Alla såg det som orimligt att Donald Trump ens skulle tas på allvar. Ändå ser han nu ut att bli republikanernas presidentkandidat. Ingen tog det för troligt att en uttalad socialist någonsin skulle kunna piska upp antikapitalistiska stämningar på amerikansk mark. Ändå utmanar Bernie Sanders mot alla odds fortfarande Hillary Clinton. Den enda som på något vis håller sig till den förväntade normer är Clinton själv. Men hon är å sin sida både kvinna, med en FBI-utredning hängandes över sig. Två saker som generellt inte brukar hjälpa toppolitiker att komma till makten.

Björn Werner  |  Publicerad 2016-03-10 17:10  |  Lästid: 4 minuter

 

Med allt politiskt know-how utspolat i vasken krävs därför nya, drastiska tag för att förutspå valutgången. En ny teori för en ny tid. Och tro det eller ej – men jag har svaret. Det ligger i kandidaternas merchandise. För det är ju som de säger. Politiker ljuger, men en t-shirt – den talar alltid sanning.

Jag har därför granskat hela utbudet hos de tre toppkandiaterna. Donald Trump. Hillary Clinton. Bernie Sanders.

Kepsar

DTC-ODTRH-WH-2

Här är Donald Trump ensam gigant. Och vilken gigant sen. Stilren. Klassiskt imponerande. För såväl kvällar framför grillen, som tysta fisketurer i arla morgonstund. Jag kan alltid se den där på mitt huvud,  på allas huvud, med en slogan som är så dum att den är fantastisk, som ett tyst skrik ut över soluppgången: Make America Great Again. Det är svårt att inte ryckas med. Jag vill också att America ska bli Great Again. Fan. Jag vill att ALLT ska bli Great Again. Vem vill inte det? 100 poäng.

Kuddar

10-Pillow_grande

På kuddfronten regerar Hillary mol alena. Det är mäktigt quirky. En fnissig blinkning till klassiska ideal, med korsstygnsydda inspirerande budskap om att kvinnor ska veta sin plats. Fast i Vita Huset då. Den hårda anspelningen på feminism lär dock avskräcka en del, precis som det väcker engagemang hos andra. Ärligare än Trumps keps. Modigare. Men kanske också dummare. Det blir 50 poäng.

T-shirts och sånt

Hillary först.

IMWH-tee-model-male_grande

Hillary har ett stort utbud av roliga, smarta och på riktigt bärbara T-shirts i välsittande modeller. Den här ovan är kul. Den med hennes autograf är rätt snygg på riktigt. Dessutom kan man köpa både söta strumpor och tofsar. Det kunde lika gärna vara nått från H&M. Något för alla. Oförargligt men ändå lagom nytt och modernt. I sammanhanget ett extremt bra betyg. 100 poäng!

Sen kommer Trump. Här tappar han det. Ja, helt och hållet.

DTC-OCMT-WH-2

Såhär liksom. Ett sorgligt utbud av illa sydda T-shirts som på sin höjd, från en riktigt snäll person, skulle gå att beskriva som “tidlösa”. Det här avslöjar en stor svaghet hos Trump. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många bonnabrännor i USA för att ta honom hela vägen till Vita Huset. 10 poäng.

shep-shirt-black-front_grande

Även Bernie tappar här. För mycket text. Tre budskap samtidigt? Feel The Bern? A Political Revolution? A Future To Believe In? Dessutom för kommunistvibbig design. Och vad betyder alla de här pilarna, flammorna, stjärnorna? Det känns oseriöst. Ogrundat. Man kan inte bara ösa in allt i en och samma t-shirt och hoppas på det bästa, Bernie. 20 poäng

Hipsteroutfiten

Vi börjar med Trumps bidrag till Södermalm. En äkta Make America Great Again-sotarmössa.

DTC-BEANIE-NV-2

Lite slapp i designen, det är den. Den där amerikanska flaggan är helt onödig. Okej, okej, USA. Vi fattar ändå, Donald. Plus att det skär sig rätt så jävla hårt med svarta promenadkängor. Lagom är lagom, som vi säger. 50 poäng.

Signature-bag-standing_grande

Aj, aj, aj, Hillary. Kvinnofällan, igen! Du är ju en kandidat för hela folket! Även om det helt klart är den snyggaste hipsteraccesoaren bland primärvalskandidaterna är det ändå gruvligt beklämmande att Hillary inte ens bjuder på något så enkelt som en unisexmodell av denna tjusiga tote. Bara några decimeter till, och hon hade varit hemma. 70 poäng.

TotesVotin_usize_grande

Oj. Oj. Oj. Roligt! Charmigt! Personligt! Bernie Sanders. Totes in the totes! 100 poäng.

Barngrejer

En kamp mellan Trump och Sanders. Hillary håller sig klokt nog undan.

bernie-bib-bug_grande

Äe. Återigen slänger Bernie in för många ord på för lite plats. Är lite rättshaveristiskt grinig (Not the Billionares). Bäbisarna kan inte ens läsa, för guds skull. Att den här trasan kostar 15 dollar är en skam för alla som kallar sig socialister. 0 poäng

DTC-OCBO-WH-2

Bättre än Bernie, men ändå anskrämlig. Har bäbisar ens såna här kläder längre? Så tråkigt basic. Och är det inte lite väl slappt att köra med samma slogan på grej efter grej? Här hade man åtminstone kunnat unna sig att leka lite med budskapet. “Make Poop Great Again”. Vad vet jag. Jag är ingen copywriter. Jag vet bara att det här inte är något att ha. 10 poäng

Resultat

Merchmetoden visar att det rör sig om tre väldigt olika kandidater. Donald Trump riktar in sig hårt mot att hamra in ett enda, underbart intetsägande budskap som betyder allt och inget, tryckt på kläder åt personer som egentligen inte gillar kläder. Clinton satsar på fräsch, smart, 2016. Bernie står och vacklar. Man ser hur han kravlar sig fast vid den Clintonska fräscheten men gång på gång tappar taget och faller bort i en massa av indignation ord och teorier.

Clinton framstår således redan innan vi räknat poängen som den mest troliga vinnaren. Och mycket riktigt. Med 23o poäng slår hon Trumps 160 med hästlängder.

Kom ihåg var ni läste det (nåja) först.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-03-10 20:48