Hoppa till innehåll

Det blir inte roligare än 2016

Snart är helgledigheterna över. Snart börjar det igen. Mobilalarmet som skär genom vintermörkret. Snöblöta skor. Långa dagar. Vardagen.

1573_apocalypse_snow_globe

Men jag säger som min livscoach hade sagt om jag vore dum nog att ha någon: carpe diem. För inget talar för att det kommer att bli roligare. Jag har skakat på min glaskula fylld med små flingor av det deppigaste av allt: fakta. Och den faktan ger inga bra utsikter för framtiden.

  1. I och med 2016 äger nu 1% för första gången mer än 99% av jordens befolkning.

Skärmavbild 2016-01-03 kl. 00.23.16

Siffror från Oxfam

Förutom det uppenbara – att det är orättvisor av medeltida proportioner, finns också problemet att pengar är makt. Och ju mer makt som hamnar i en persons ficka, desto mindre demokrati pratar vi om. När enskilda mångbiljonärer inte bara äger bankerna, utan också sjukhusen, skolorna, vägarna, vad finns det då kvar för en demokrati att bestämma över?  Enligt hjälporganisationen Oxfam är i år alltså första gången då 1% äger mer än resten. Och kurvan pekar bara uppåt. Aj aj.

2. En ny finanskrasch väntar runt hörnet…

Minns ni 2008? När alla banker nästan gick i konkurs av sin egen girighet och skattebetalare världen över fick gå in och lösa ut dem? Ingen har lärt sig något sen dess. Internationella valutafonden rapporterade så sent som i oktober förra året hur nya bubblor världen över bara väntar på att spricka.

3. … och det riskerar att blanda sig med världspolitiken.

Till skillnad från 2008 är världen i ett mycket mer oroligt skick nu. Högerpopulister sprider sig över västvärlden. Från Trump i USA, Le Pen i Frankrike och Åkesson i Sverige. Kriget i Syrien har många år på sig att svalna. Ryssland har invaderat Ukraina och ser sig om efter mer. Den som tror att något av detta kommer att förbättras om världen samtidigt måste hantera en ny finanskris tror fel. Om det låter korkat att skylla på invandrarna nu – pröva hur det känns när det är du utan jobb som inte har råd att betala hyran på din tungt belånade villa och samtidigt ska betala skatt för att hjälpa flyktingarna (för de fortsätter att komma).

4. De gamla partierna har inte ens en susning om vad de ska göra.

I denna nya farliga värld behövs starka partier med tydliga idéer. Men vart man än tittar står både högern och vänstern och flåsar. Det är ungefär i Sverige som i resten av västvärlden. Socialdemokratin ramlar ihop i land efter land (Grekland, Spanien, England, Polen, Tyskland, snart Sverige) och högerpartierna gör sitt bästa för att vara ett ”snällare” alternativ till högerpopulisterna. Vänstern å sin sida är upptagen med att se till att folk inte säger nedsättande saker om tjocka på internet. Det är en sorglig syn.

Det ser kort sagt sådär ut. 2016 har alltså goda chanser att vara ditt peakår, medan världen som vi känner den faller ihop som en smältande snögubbe. Ja just, det påminner mig. Vi har inte ens pratat om miljön. Aj, aj, aj. Vi får ta det en annan gång.

Så passa på att njut nu, i beckmörkret, medan det varar. Var glad att du har ett jobb och att det är fria val i Sverige. För det blir bara sämre.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.