Hoppa till innehåll

Deep Dreams skamlösa nazistsatir av Sverigedemokraterna

Den allt mer avancerade teknologin väcker frågor och föder tankar. Ta Deep Dream till exempel. Lätt det sjukaste som hänt internet, åtminstone i juli. För första gången blev det möjligt att se världen från datorernas perspektiv. Och det var ingen vacker syn. Googles algoritm för att förstå vår verklighet går under skinnet på den mest … Continued

Den allt mer avancerade teknologin väcker frågor och föder tankar. Ta Deep Dream till exempel. Lätt det sjukaste som hänt internet, åtminstone i juli. För första gången blev det möjligt att se världen från datorernas perspektiv. Och det var ingen vacker syn. Googles algoritm för att förstå vår verklighet går under skinnet på den mest härdade. Ser läskiga varelser där inga finns. Ögon där munnen ska vara. Insekter istället för armar.

bird-hand-google-deep-dream

Ja ni fattar.

Det är som att datorerna ser något vi inte ser. Creepy. Men ändå lockande. Så självklart testade jag runt en del. Började med att köra bilder på mig själv. Det blev kul. Räknade till inte mindre än åtta hundar bara i håret. Men – och nu kommer det skumma – när jag började processa politiker från Riksdagen genom algoritmen så blev resultatet inte alls vad jag förväntat mig.

Framförallt när det blev SD:s tur. Ta till exempel den här bilden på Jimmie Åkesson i en fin hatt.

Före:

7.04259121

Efter:

hitler_hat

Woah! Vad är det här! Hitler i en hatt? Seriöst, Deep Dream. Okej att SD har oroväckande lika drag med nazisterna, men det där var väl ändå lite plumpt, för att inte tala om fantasilöst?

Vi testar igen. Denna gång med tillförordnade partiordförande Mattias Karlsson.

Före:

Mattias Karlsson, Sverigedemokraterna

Efter:

Bundesarchiv_Bild_183-S72707,_Heinrich_Himmler

Okej. Ärligt talat? Heinrich Himmler, Reichsführer för SS? Jag vet inte vad ni tycker, men det verkar väl lite som att Deep Dream har ett rätt slappt satirikerscript installerat. Det är för enkla skämt! Dessutom är Himmler inte ens lik. Var kommer glasögonen ifrån?

Bara för skojs skull. Vad händer med vice talman Björn Söder då?

Före:

Björn Söder, Sverigedemokraterna

 

Efter:

Bild 102-13805

Ehhh…? Talmannen i nazistiska riksdagen – Hermann Göring? Det är så man kan tro att manusförfattarna till Partaj har lagt sig i och petat i Googles kod.

Ett sista försök. Richard Jomshof, partisekreteraren.

Före:

 Richard Jomshof

Efter: 

Bild 146-1968-101-20A

Propagandaminister Joseph Goebbels. Det kunde man ju ana. Riktigt osoft, Deep Dream.

Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Det blir ju inte kul längre. Dessa stackars nationalistiska, konservativa män som bara kämpar för att bevara Sverige svenskt. Ska de behöva göras till åtlöje av ett datorprogram genom att jämföras med nationalistiska män som vill bevara Tyskland tyskt? Är inte det omvänd rasism?

Detta väcker förstås många frågor. Kan ett datorprogram vara rasistiskt? Och om ett datorprogram bara med kall logik visar hur den tycker saker ser ut – är den taskig eller bara en sanningsägare? Viktiga frågor som måste behandlas, för teknologin? Ja, den blir bara mer och mer avancerad.

 

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.