Hoppa till innehåll

Café viralgranskar aprilskämten 2016

Internet är en underbar plats. Ett härligt ställe för information och ett mysigt krypin att umgås med sina kompisar på. Härligt, men också farligt. Många texter är nämligen inte vad de utger sig för att vara.  Det kan vara så att någon sprider falska rykten maskerade till nyheter. Nyheter som du sen delar till dina vänner. Det är inte bra. Det kan gynna olika dumma saker du inte alls vill gynna. 

Därför gäller det att använda sig av något som kallas källkritik. Källkritik går ut på att man tar länken man har fått, tänker ”kan detta verkligen stämma”. Sen googlar man. Då visar det sig oftast att det inte stämmer. Eller så stämmer det ibland. Grattis! Nu har du viralgranskat.

Ibland är det lätt att se när det är något som inte står rätt till. Det kanske är en text som lite väl understryker det man själv gått och tänkt på. Kanske är det bara från en väldigt ful och konstig rasisthemsida med nazistsymboler. Sånt kan vara ett tecken. Men ibland letar sig falska nyheter in hela vägen in på de etablerade nyhetssajterna. Idag, den 1 april är en sån dag. Därför har jag, Björn ”Jack” Werner, Cafés egen viralgranskare tagit på mig det tunga ansvaret att viralgranska de många falska nyheter som sprids just nu. Häng med!

1. Lena Philipsson ny landshövdning i Jönköping?

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 14.46.35

Lena Philipsson, länshövding i Jönköping? Det låter ju lite för tokigt för att vara sant. Mycket riktigt. Vid ett en snabb googling visade det sig att det bara var ett lustigt aprilskämt. Det gäller att vara på sin vakt!

2. Nya prinsen ska heta Kent?

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 14.56.05

Enligt Svensk Damtidning rapporteras idag att den senaste barnalyckan i familjen Bernadotte har fått ett tillskott. Då tänker man förstås: ”Kan detta stämma?”. En snabb googling på google avslöjar att nej. Det stämmer inte. Det var ett roligt aprilskämt. Källkritik, återigen!

3. Öl i kommunhuset?

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 15.01.59

I Norran rapporteras att det lokala bryggeriet ska dra ölen rakt in i kommunhuset. Det låter ju för himla tokigt. Supersupertokigt låter det som? Med en snabb viralgranskning på google kan vem som helst dock snabbt konstatera att det är ett roligt aprilskämt. Återigen en seger för det sunda förnuftet på internet!

4. Ska Slottskogen i Göteborg bli nya Manhattan?

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 15.13.06

Nä. Det här behövde man faktiskt inte googla. Alla som varit närmare än 20 mil från Göteborg vet att ingen politiker skulle ge sig på nått så menlöst som en av stadens tjugoelva fotbollsplaner. Men vilken fin bild!

5. Öl på brustablett?

Skärmavbild 2016-04-01 kl. 15.19.39

Den här busiga nyheten här på Café har väckt stort rabalder. Öl på brustablett. Det naturliga steget efter snabbkaffe? Men visst, om man känner efter i magen låter det ju för bra för att vara sant. Så vad gör viralgranskaren? Hen släpar sig hela vägen till Google. Och googlar. Ja. Då hamnar man direkt på Nöjesguiden som i sin eviga sanningstörst avslöjade den tragiska sanningen bakom denna underbara låtsasnyhet redan igår.

Det finns förstås fler falska nyheter därute, en dag som denna. Det gäller att vara vaksam. Känn efter i magen. Känns det fel, då är det kanske fel. Då kan man googla. Man kan också skicka en länk till mig, så googlar jag åt er. Vad ska man annars ha en viralgranskare till?

/ Viralgranskaren Werner

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.