Hoppa till innehåll

Blondinbella har inte gjort nått speciellt

”Det går inte att tänka sig till ett bra liv, alla har inte rätt förutsättningar. Vissa kämpar hela livet utan att uppnå det man hade hoppats på. Vissa barn får en jäkla skituppväxt som påverkar dom livet ut och det är orättvist. Fruktansvärt orättvist” Nä, det är inte nån gammal gråsosse som pratar. Det är … Continued

”Det går inte att tänka sig till ett bra liv, alla har inte rätt förutsättningar. Vissa kämpar hela livet utan att uppnå det man hade hoppats på. Vissa barn får en jäkla skituppväxt som påverkar dom livet ut och det är orättvist. Fruktansvärt orättvist”

Nä, det är inte nån gammal gråsosse som pratar. Det är Blondinbella. Häromsistens gick hon nämligen ur Moderaterna. Från att ha varit Modell 1 A för en framgångsrik ung entreprenör i Nya Moderaternas drivna Sverige har Blondinbella alltså insett att livet inte alltid är så lätt. Inte för alla. Att vissa till och med har bättre förutsättningar än andra, bara på grund av nått så futtigt som slumpen.

Man kan tycka att det är en ganska självklar slutsats. Det är lite därför vi har en välfärdsstat, senast jag kollade, så att man ska ha en chans till ett bra liv även utanför Östermalm. Men istället för en uppmuntrande axelryckning åt denna 100% rimliga åsikt var det som att hela Sverige började spinna av förtjusning. Från kvittrande glädje på Twitter till vad som snart blev ett stort jubel. Ett hyllande mittuppslag på DN Kultur!  Blondinbella är inte längre en kallhjärtad cyniker! Folkfest!

Allt det här får mig att tänka på killar som tycker de är duktiga för att de inte är sexister. Att något, på något vis, är lite skevt här.  Man kan tycka att det är en ganska självklar slutsats, det också, ju. Att killar och tjejer har samma värde. Trots det finns det ganska många killar som försökt sig på att få beröm för att de minsann tycker det – och misslyckats fatalt.

Vissa minns kanske Ronnie Sandahls ”Vi som aldrig sa hora”. Den som handlar om en kille som aldrig sa hora, men ändå inte fick ligga. Det fick istället killarna som sa hora. Boken, som egentligen inte var så dålig, blev trots det utskrattad innan den ens nådde bokhyllorna.

För att inte tala om Karl Johan Karlssons totala haveri i GT häromåret, när han stolt förklarade att kvinnor minsann inte behöver vara smala. Killar gillar mulliga tjejer, faktiskt. För den fadäsen gick det så långt att han mordhotades och fick sitta på en stol och se ledsen ut hos Robert Aschbergs trolljägarna.

På många sätt kan jag tycka att det var rimligare reaktioner. Här har folk drivit feministisk kamp i årtionden, och så kommer nån beskäftig kille med lugg och vill ha likes för sin hemmasnickrade genusanalys. Att inte Blondinbella snarare får samma barska behandling är för mig ett mysterium. Misstförstå mig rätt. Det är jättekul för henne att hon kommit på andra tankar. Men… här har folk jobbat för att ha en välfungerande välfärdsstat i 70 år, som Blondinbella aktivt arbetat för att bli av med under större delen av sin livstid. Och nu ska hon hyllas för att hon fått lite mer rimliga åsikter än innan?

Orättvist var ordet.

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.