Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Tråkrapporten V 36

Nånstans klockan 10.32 en förmiddag, direktsänt på SVT Forum styrs din vardag. Politiker fattar beslut och debatterar frågor som ändrar ditt liv. Och du får aldrig reda på det. Det är helt enkelt för tråkigt för att några stora medier ska skriva ett ord om det.

Björn Werner  |  Publicerad 2016-09-09 16:30  |  Lästid: 4 minuter

Det är lite synd, för det är ju dig det handlar om. Dina röster. Ditt samhälle.

Därför gör vi såhär nu. Jag sitter hela veckan framför partiledarutfrågningar och riksdagsdebatter. Jag går igenom de mest gulgrå EU-rapporterna. Jag sliter mitt hår över de mest sömniga statliga utredningar du kan tänka dig. Sen kommer jag tillbaka hit, i slutet av veckan, varje vecka, och berättar om vad makthavarna och byråkraterna i godan ro höll på med du såg på Paradise Hotel eller funderade intensivt över om två nazistgubbar verkligen ska få sura ensamma vid ett bord i en mässhall i Göteborg eller inte.

Deal? Deal. Då kör vi. Nu!

CSN-lån för körkort. KANSKE.

I början av veckan gick regeringen ut och lovade att snart kommer man att kunna ta CSN-lån till sitt körkort. Eller, de gjorde inte det, men alla medier lovade att de lovade det. Det regeringen faktiskt sa var att de ska tillsätta en utredning som ska se över hur man ska kunna finansiera en reform som ska kunna träda i kraft senast 2018. Vilket betyder 2018. Och vem vet vem som har makten då och kanske river upp reformen innan den ens trädit i kraft. Inte jag. Inte du. Inte regeringen. Men ändå.

200-2

Otroligt veligt om dataroaming i EU.

För ett tag sen släpptes den glada nyheten direkt från EU-kommissionen (EU:s regering, typ) – ingen extraavgift för surf i hela EU från juni 2017. Ångestpaniken över att snabbt stänga av roaming så fort planet landat skulle snart vara ett minne blott. Sen ångrade sig EU-kommissionen igen, i måndags, och menade att så kul skulle vi inte ha det. 30 dagar kunde man få roama. Max 90 dagar om året. Det fick roamingälskare över hela Europa att rasa (för lite surf!) så mycket att kommissionen rätt och slätt backade i frågan. Eller, som kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker själv sa: ”Det där var inget bra förslag”. Att han inte tog chansen att säga ”If I say it’s safe to surf, it’s safe to surf” kommer för alltid vara en av hans karriärs största misstag.

giphy

Stor tabbe Jean-Claude. Stor tabbe.

Justitieministern tycker inte LinkedIn är ett bra sätt att söka jobb.

Kanske kommer ni ihåg rubriken? Sayed Latif fick inte stanna i Sverige fast han etablerat sig i Sverige och skaffat sig ett bra jobb. Anledningen? Han hade fått det via LinkedIn, vilket migrationsverket inte tyckte uppfyllde EU:s regler om synlighet för medborgare. Supertramsigt tyckte många, till exempel Annika Qarlsson från Centerpartiet som blev ännu mer full i fan när hennes kollega Fredrik Federley i Europaparlamentet hade frågat EU-kommissionen (ja, nu är vi där igen) som sagt att LinkedIn går jättebra. Hon skickade, som man gör i Riksdagen, en ”skriftlig fråga”. Men justitieminister Morgan Johansson är hård. Som minister har han ingen rätt att lägga sig i vad Migrationsverket fattar för beslut, säger han. Och han tycker det låter helt ovärt att ändra i lagar för en sån här sak. Migrationsverket, de gör som de gör.

Om jag var Qarlson skulle jag testa att fråga: Hur sökte Morgan sitt jobb då?

giphy-2

 

Marockanska presidenten tycker gatubarnen i Sverige ”ändå är gamla nu”.

Utrikesminister Margot Wallström har jobbat en hel del med att få Marocko att ta ansvar för de runt 800 marockanska barnen som bor på Sveriges gator. Hon var faktiskt nere i Marockos huvudstad Rabat denna vecka för att få landet att ta hand om sina medborgare. Då gav hon tummen upp och så att allt gick framåt i stort samförstånd. Så verkar inte vara fallet enligt EU Observer. I onsdags ska landets inrikesminister på en pressutfrågning ha sagt det här när han blev konfronterad om gatubarnen:

”Är de ens Marockaner? Vad vet vi. Vi har pratat så mycket om dom här barnen att dom väl ändå är vuxna vid det här laget.”

Eller, översatt till the internationella språket of GIF:

giphy-3

 

En lång utredning om Sveriges säkerhet har kommit fram till att man inte vet något alls.

För nästan prick ett år sen tjatade alliansen till sig en utredning om svensk säkerhet. Det kan ha haft något att göra med en sommar fylld av ubåtsjakt. Kanske. Hur som helst är utredningen med det poetiska namnet ”Säkerhet i en ny tid” äntligen blivit klar. Eller äntligen och äntligen. Det man kommit fram till efter ett år av intensivt tänkande  är detta.

  1. Ryssland är det enda realistiska hotet mot Sverige.
  2. Chansen att Ryssland skulle anfalla Sverige är helt orealistiskt
  3. Om Ryssland skulle anfalla Baltikum så kommer Ryssland anfalla Gotland.
  4. Chansen att Ryssland skulle anfalla Baltikum är inte så stor den heller.

Samtidigt i Ryssland:

200

Resten av utredningen har utredarna suttit och lekt Risk och funderat på vad som skulle kunna hända om Ryssland trots det faktum att det är helt osannolikt att de skulle anfalla ändå skulle anfalla.

Typ som ett år av slappa efterfestsamtal mellan killar som låtsas de gjort lumpen. Det var nog ett kul år för utredarna. Men intet nytt under solen.

Det var allt för denna vecka. Nästa gång börjar riksdagsmännen lägga motioner. Sen kommer höstbudgeten. Herregud. Tråket har verkligen bara börjat.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-09-10 12:16