Björn Werner

Björn Werner

Björn Werner

Aldrig på allvar, alltid på allvar

Sparka halva riksdagen

Ett av de få tillfällen man faktiskt tänker på riksdagen är just nu, när motioner och skuggbudgetar haglar nästan hela vägen in på förstasidorna. I övrigt? Inte alls. Det är lite dumt för alla som gillar demokrati. Anledningen är enkel. Riksdagsledamöterna är för många.

Björn Werner  |  Publicerad 2016-10-05 13:38  |  Lästid: 2 minuter

Ett bra test för att verkligen se hur alldeles för många ledamöter det är i riksdagen är att ta fram denna bild och fråga sig:

Vem är den här mannen?

0210198640127_Max

Tänk efter noga. Är du helt säker på att du inte vet? Ditt svar är nämligen ganska viktigt. Inte? Nej. Inte jag heller. Mannen på bilden är Fredrik Schulte, riksdagsman från Moderaterna. Han är också den som under 2014 och 2015 talade allra längst i riksdagen. En av riksdagens kanske synligaste personer. Typ okänd utanför.

Vad säger det om riksdagen? 349 personer som är tänkta att vara folkets representanter men som knappt märks även om de anstränger sig riktigt hårt för att synas. Tänk då de mängder av ledamöter som inte ens sitter i några utskott och inte har några speciella uppdrag mer än att rösta lite ibland, om ens det. Det ser inte se bra ut.

Lösningen på problemet är samma som i alla ineffektiva organisationer: sparka hälften.

349 personer. Antalet har uppkommit lite som en historisk slump, det finns inga speciellt goda skäl till varför det ska gå en ledamot på 28000 svenskar, mer än något suddigt om alla delar av landet ska representeras, som helt klart går att lösa genom att rita om lite valkretsar. Däremot finns det goda skäl att göra antalet färre. Det här är allt som skulle hända om det var 175 riksdagsledamöter istället för 349.

  1. Politikerna skulle synas så mycket att du hade en ärlig chans att ha koll på dem. Eller i alla fall veta vad några av dem heter.
  2. Alla i riksdagen skulle få viktiga, riktiga arbetstuppgifter.  
  3. Riksdagen skulle bli billigare, vilket framförallt skulle leda till att vi slapp irriterande kommentarer varje gång de fick lite högre lön.

Anledningen till att det inte är så redan? Det beror inte i första hand på politisk färg. Expolitiker från både S och M har surt uttalat sig om att riksdagen borde bantas genom åren, Thomas Bodström har exempelvis sagt att riksdagen är Sveriges omodernaste arbetsplats.

Så varför sker ingen förändring?

Ingen vet säkert. En kvalificierad gissning? För att det är riksdagsledamöterna själva som bestämmer hur många de ska vara.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2016-10-05 13:51